Det her er et budget, vi selv har været meget spændte på at se resultatet af. På forhånd vidste vi godt, at Japan sagtens kunne gå hen og blive det dyreste land på vores tur rundt om jorden. Og uden at have regnet budgetterne ud fra de resterende lande (Rusland, Sydkorea og Kina kan I allerede finde her!), tør jeg godt røbe, at Japan levede op til vores fornemmelse. Gennemsnitsprisen per dag per person er i hvert fald indtil videre den dyreste, vi har haft på nogen af vores rejser. Vi levede dog en hel del på budget og sparede, hvor vi kunne, så jeg er også sikker på, at vores 15 dage i Japan ikke blev helt så dyre for os, som de kunne have været. For lige at give jer en introduktion til vores budget, giver vi først et overblik over vores tid i Japan, før vi viser tallene længere nede i indlægget.
Vores 15 dage i Japan
Vi fløj fra Moskva til Tokyo med en mellemlanding i Istanbul. Flybilletterne er ikke med i budgettet. Vi startede med 5 overnatninger i Tokyo, hvor størstedelen af tiden blev brugt på at være syge. Det betød blandt andet, at vi ikke var så meget rundt i byen, men til gengæld spiste mange kopnudler på værelset 😉 Efter Tokyo hentede vi vores lejebil og lufthavnen og tog til Takasaki, en by lidt mere end 100 kilometer fra Tokyo. Her havde vi lejet et hus via Airbnb i 5 dage. Efterfølgende gik turen fra Takasaki til Hakone, en hyggelig by 60 kilometer fra Mt. Fuji. Her havde vi ligeledes et hus via Airbnb i 4 dage. Vi sluttede vores 15 dage i Japan af med en enkelt overnatning udenfor Tokyo, for at være tæt på lufthavnen, så vi nemt og hurtigt kunne komme videre til Sydkorea.
Vores rejsebudget: Japan
Vi har delt budgettet op i Overnatning, Mad & Indkøb, Oplevelser & Souvenirs og Transport. Det dækker over både vores fem dage i Tokyo og vores dage udenfor byen. Det er som altid udregnet i dollars, fordi det er den kurs, vi selv bruger til at sammenligne prisniveauet i flere lande. Den lokale møntfod i Japan er Yen, og i august/september, da vi besøgte Japan, svarede 100 DKK til cirka 1823 JPY. Kursen har siden da ændret sig, men i vores udregning af budgettet har vi brugt kursen fra efteråret.
I Tokyo boede vi på måske nok det allermindste hotelværelse, vi nogensinde har boet på. Der var selvfølgelig, hvad der skulle være, og generelt kan det være noget af en kamp at finde et værelse, der er til at betale i Tokyo. I byerne Takasaki og Hakone boede vi som sagt via Airbnb, hvor vi begge steder havde fundet overnatning i et hus, hvor vi også selv kunne lave mad. Alle vores overnatninger var uden morgenmad.
Gennemsnitsprisen for vores overnatninger endte på $42 per dag per mand, så det ligger altså i den noget dyre ende. Sammenlignet med Rusland og Sydkorea, hvor vi også boede i storbyer, er det faktisk næsten dobbelt så meget!
Mad- og indkøbsposten dækker over alt fra snacks fra 7-Eleven på vores roadtrip-dage til frokost på en typisk japansk restaurant. Da vi var syge i Tokyo, spiste vi ikke mange af vores måltider ude. I Takasaki og Hakone lavede vi oftest selv mad, for at begrænse udgifterne. Hvad jeg kan se i vores budgetbog, har vi spist ude cirka hver anden dag.
I alt løber mad og indkøb op på $12 per person per dag.
Vi købte naturligvis både souvenirs, postkort, frimærker og betalte for nogle oplevelser undervejs i Japan.Hvilke souvenirs vi købte, kan I se her. Vi var også i biografen en enkelt gang, som også tæller med i den her post. Generelt blev udgifterne her holdt på et minimum.
I alt har vi brugt knap $3 om dagen per mand på underholdning, souvenirs og oplevelser.
Transport inkluderer både metro i Tokyo, billeje, benzin og motorvejsafgifter. Vi har dog ikke medregnet flybilletter. Vi kørte ikke voldsomt mange kilometer i de 10 dages tid, vi havde bilen, og derfor har vi heller ikke tanket mange gange. Metroen i Tokyo benyttede vi heller ikke så meget som vi ville have gjort, hvis vi ikke havde brugt de første dage på at være syge.
I alt er vi kommet af med knap $20 om dagen per person på transport.
Som nævnt er Japan et dyrere land at rejse rundt i. Det var vi selvfølgelig forberedt på hjemmefra, men vi blev alligevel lidt overrasket over at regne ud, hvor mange penge vi endte med at bruge i Japan på 15 dage. I alt er vi endt med at bruge $76,50 per mand per dag. Lonely Planet vurderer, at et budget på omkring $65 per mand per dag er “budget” i Japan, og deres “midrange-budget” går helt op til $165 per mand per dag. Så vi ligger ikke i den helt lave ende, men heller ikke alt for højt.
Har I besøgt Japan, eller har I planer om det? Vi gad faktisk godt tilbage og opleve landet i lidt bedre vejr, men jeg tror lige, vi skal have sparet lidt mere op 😉 Og så har vi også andre destinationer på ønskesedlen, som nok bliver prioriteret først 😛
4 kommentarer
Vi var der for præcis to år siden i høj høj sommer og med udon festival – det var rigtig rigtig varmt! Vi elskede tokyo og alt hvad det havde at byde på, og mindes faktisk ikke at hotellet var særlig dyrt -600 kr pr nat tror jeg.. Vi skal helt sikkert tilbage og det ligger faktisk ret højt på listen – sammen med Korea og Taiwan.. Vi har erfaret at vi er mere til de teknologisk udviklede lande fremfor de “up.and-coming” af slagsen..
Hvor lyder det skønt, Melisa! Det lyder også som om I har været gode til at finde et billigt hotel i Tokyo. Det er jo altid skønt, når det lykkedes 😀 Jeg gad også godt tilbage til Japan på et tidspunkt og opleve endnu mere – specielt med bedre vejr 😉 Korea var virkelig en oplevelse, og Seoul kan bestemt anbefales! Håber I får mulighed for at opleve begge lande på et tidspunkt 😀
Jeg har lige været der. Fantastisk land <3
Ej hvor spændende! Ja, det er et virkelig fedt land med mange vilde oplevelser 😀