Tidligere på ugen anbefalede vi nogle af dem, vi følger på de sociale medier, som inspirerer os til at rejse. I den forbindelse havde vi også nogle spørgsmål klar, for at få stillet vores egen – og forhåbentlig også jeres – nysgerrighed og komme lidt tættere på dem og deres rejseoplevelser.
I dag har vi taget fat i Thomas, som står bag både bloggen og Instagram-profilen Cycling The Globe. Han cykler rundt i verden og har indtil videre besøgt 73 lande, hvor 48 af dem har været på cykel. Han har altid sit kamera med sig og er stor fan af sin Kindle. Som 13-årig var han for første gang på camping i Italien med familien, og siden da har han kun udforsket endnu mere af verden. Lige nu befinder han sig i Kenya – Etiopien er næste stop. Thomas fremhæver Indien som et af sine favoritlande, og skulle han lære et nyt sprog, ville det være swahili – i hvert fald lige nu, hvor han cykler rundt i Afrika. Han kunne ikke forestille sig et liv uden rejser og sender gerne postkort – både til familien derhjemme og dem, han har boet hos undervejs på sin tur.
Vi forsøgte at zoome lidt ind på, hvordan Thomas’ rejsevaner ser ud, og hans svar kan I finde herunder.
Hvad er det vigtigste, du har lært af at rejse rundt i verden?
“En af de vigtigste ting jeg har lært ved at rejse verden rundt er, at verden helt grundlæggende består af gode mennesker. Hvis man blot følger med i nyhedsstrømmen af krige, terror og naturkatastrofer kan man hurtigt blive i tvivl. Efter at have cyklet igennem verden og set den med mine egne øjne, har jeg kun oplevet smil og venlighed. I tider som denne hvor frygten for det fremmede ser ud til at vokse, synes jeg, det er en vigtig observation. Mere personligt har jeg helt sikkert også fået ting med hjem i rygsækken, som kan bruges fremover: Først og fremmest en forståelse for, at ting kan gøres på forskellige måder, og at den vi er vant til hjemmefra, ikke er det eneste rigtige. Og blot det at have lært mennesker at kende verden rundt, at have et globalt netværk, er jo noget, som man ikke kan købe for penge.”
Hvad har været den største udfordring, du har oplevet på dine ture?
“Når man rejser på cykel, er der jo de daglige udfordringer som høje bjergpas (Andesbjergene i Sydamerika er noget for sig), ørkener med temperaturer op mod 50 grader og ikke mindst modvind. De fysiske udfordringer er dog en del af meningen med hele turen, og jeg må indrømme, at jeg godt kan lide, når det gør lidt ondt. Den største udfordring på min tur var uden tvivl da min mor blev alvorlig syg – da var det pludseligt svært at være langt hjemmefra.”
Hvad har været den vildeste oplevelse indtil videre?
“Jeg cyklede på et tidspunkt med en svensker, Petter, i Andesbjergene. Når jeg selv planlægger min rute og kører selv, kan jeg godt lide at se lidt civilisation engang imellem, men Petter gik konsekvent efter de mest øde strækninger, han kunne finde. På et tidspunkt foreslog han et øde pas i Andesbjergene mellem Argentina og Chile, der ville kræve, at vi havde mad med til 20 dage på cyklen. Det blev en fantastisk hård og fantastisk flot tur, som står som et af mine highlights.”
Hvilket land har overrasket dig mest?
“Det var en stor overraskelse at komme til Rwanda. De fleste af os kender landet for det forfærdelige folkemord i 90’erne. På kun tyve år har landet virkeligt rejst sig, tilgivet og lagt fortiden bag sig, og er i dag et af de mest velfungerende lande i Afrika. Vejene er supergode og næsten mere rene og fri for affald end i Danmark. Når man krydser grænsen til Uganda bliver tingene meget afrikanske igen!”
Hvornår nyder du allermest at rejse?
“Jeg plejer at sige at rejse på cykel er som at dyrke 6-7 timers meditation hver dag. Det er selvfølgelig ikke helt rigtigt, for nogle gange kører man på en støjfyldt, trafikkeret vej og indånder alt forhøje mængder af lastbilos. Men ind imellem sker det, at tingene går op i en højere enhed; vejen er god, men uden trafik, vejret er 25 grader og sol, der er medvind, udsigten er fantastisk, og de lokale smiler venligt. Så er det godt at rejse!”
Hvordan holder du lysten til at rejse ved lige, mens du er afsted?
“Da jeg tog afsted, regnede jeg kun med at skulle cykle i et år. Nu er det blevet til 5, og jeg er ikke blevet træt af at rejse endnu! Der er altid en ny by eller et nyt land som jeg ser frem til at besøge. Landskaberne ændrer sig også langsomt fra kyststrækninger til bjerge og ørkener. Jeg har set nok kirker og museer for de næste mange år, men jeg tror aldrig, jeg bliver træt af at se smuk natur og møde nye mennesker. Det sker, at jeg (eller bagdelen) bliver træt af at cykle, men så holder jeg en pause i den næste by, jeg kommer til. Efter en uge eller to er motivationen i top til at komme tilbage på landevejen.”
Er der overhovedet nogle dage, der er ens, når du er ude at rejse?
“På en typisk dag vågner jeg op på mit hotel eller i mit telt. I Afrika har jeg sovet 85-90% af nætterne på et hotel eller guesthouse, fordi det har været så billigt – helt ned til 10-15 kroner per nat i Malawi og Tanzania. Efter at have pakket taskerne og spist morgenmad, hopper jeg på cyklen og starter dagens etape, der typisk lyder på 90-120 km afhængig af afstanden til næste by. Jeg holder normalt pause hver anden time og får lidt at spise fra en simpel vejside-restaurant, hvor jeg også får en hyggelig snak med de lokale. Ellers går resten af dagen med at cykle og tage billeder, indtil jeg ankommer til næste stop ud på eftermiddagen. Hvis jeg har nogle kontakter i byen, mødes vi måske til aftensmad, eller også arbejder jeg nogle timer på min computer med at opdatere min blog og planlægge næste del af turen.”
Hvis du ikke rejste rundt i verden, hvad ville du så lave?
“Efter 5 år på landvejene ligger det mig nu meget fjernt at skulle tilbage til et typisk 9-5 kontorjob. I stedet kunne jeg godt tænke mig at skrive en bog og måske holde foredrag. En anden ting jeg har overvejet, er at arrangere guidede cykelture rundt om i verden. Jeg mangler stadig at cykle halvdelen af Afrika samt Europa, så jeg har stadig lidt tid i sadlen til at overveje spørgsmålet :-)”
Hvad inspirerede dig til at rejse ud i verden?
“Jeg har altid godt kunne lide at cykle, og da jeg senere begyndte at rejse tænkte jeg, at det ville være en oplagt mulighed at kombinere to af mine store interesser. Min første tur gik gennem Balkanlandene og varede 3 uger. Jeg var straks solgt! Jeg havde arbejdet et par år som ingeniør, men følte at udlængslen begyndte at brænde igen. Jeg vidste fra mine tidligere ture, hvilken frihed og hvilke oplevelser cykelrejser kunne give. “Hvis det skal være, skal det være nu” – tænkte jeg. Min egen drøm om at cykle jorden rundt var født.”
Hvilket råd vil du give andre, der drømmer om at gøre noget lignende?
“Hvis man har en rejsedrøm af den ene eller anden art, synes jeg man skal gøre, hvad man kan for at realisere den. Jeg ville i hvert fald ikke sidde som 80-årig og tænke tilbage på dengang, jeg var lige ved at cykle jorden rundt, men ikke gjorde det. Det sværeste er helt klart at tage første skridt, men så snart man har sat sig en startdato eller købt billeterne, skal alle de mindre detaljer nok komme på plads.”
I kan læse mere om Thomas’ eventyr her og følge med på hans tur rundt i Afrika på Instagram her.
2 kommentarer
Mega fedt at høre mere om Thomas!
Dejligt at høre, Tina! Jeg synes virkelig også, det var spændende at høre mere om hans ture 😀 Vi blev selv helt fristet til at tage på cykeltur rundt i verden 😀