Strandpromenaden i Kühlungsborn set fra Upstalsboom Hotel
Efter Rügen og Warnemünde havde vi to dage i kystbyen Kühlungsborn. Her klatrede vi i træer, kørte gennem det grønne landskab, gik slentreture langs strandpromenaden, spiste god mad, så endnu en smuk solnedgang, tog en tur med et historisk lokomotiv og var et smut forbi en flot domkirke. Bliv hængende for at læse mere om de mange gode oplevelser – og se de mange billeder, som vi havde lidt svært ved at sortere ud i 😉
Kühlungsborn: En livlig badeby ved den tyske riviera
Kühlungsborn er en by med omkring 7000 indbyggere, men med en god håndfuld feriegæster i sommerperioden. Byen strækker sig omkring seks kilometer langs kysten, og før i tiden var byen faktisk delt op i to. Siden 1938 har byen dog været kendt som Kühlungsborn med en øst og vest bydel og en stor skov i midten. I hver ende af byen ligger der cafeer og restauranter, men også langs promenaden er der mulighed for at stille sulten og slukke tørsten ved hotellernes egne spisesteder.
I dag er byen kendt som en del af den tyske riviera – et ord man nok oftest forbinder med Frankrig, men med en over 250 kilometer lang kystlinje, omkring 280 solskinsdage om året og en masse charmerende badebyer er den tyske riviera altså også et besøg værd. Vi blev i hvert fald selv overrasket – ikke kun af Kühlungsborn og den resterende del af den tyske riviera og de fine bindingsværkshuse, men også Rostock der er en gammel hanseby med de smukkeste bygninger. Vi nød virkelig vores lille uge, hvor vi gik på opdagelse blandt gamle fiskerhuse, badebyer med store villaer omdannet til hotellee og andre historiske bygninger. Som I måske allerede har kunnet fornemme i de tidligere indlæg, byder området på både afslapning, aktiviteter, et grønt landskab og masser kulturarv.
Kühlungsborn er Mecklenburgs største kurby beliggende lige ved havet, og her er der netop mulighed både for aktiviteter der giver sved på panden og ren afslapning. I nærheden af Kühlungsborn ligger Heiligendamm, der er Tysklands første kursted ved havet og også hvor badekulturen startede tilbage i 1700-tallet. Den nærliggende by Bad Doberan er kendt for refugium for klosterordnen cistercienser og som tilholdssted for Mecklenburgs fyrster. Domkirken i Bad Doberan har i øvrigt en søsterkirke i Danmark, nemlig i Løgumkloster (som vi faktisk besøgte i sidste uge).
Solnedgang ved stranden i Kühlungsborn
Strandpromenaden i Kühlungsborn (en del af stranden er fredet – bl.a. det her stykke på billedet)
TIP: Hvis der er andre, der elsker solop- og nedgange ligeså meget som os, er det også lige værd at notere sig, at solen både står op og går ned over havet i sommerperioden ved den tyske riviera.
Heiligendamm: Ren afslapning og luksuriøs idyl
Vores første stop på vej fra Warnemünde til Kühlungsborn var netop badebyen Heiligendamm, hvor også Grand Hotel ligger. Her blev der afholdt G8-topmøde i 2007, men stedet indbyder til meget mere end store beslutninger. Vi fik en rundvisning på hotellet af den dansk/tyske direktør, som også tog sig tid til at vise os rundt på det omkringliggende område, og der var simpelthen den skønneste og mest afslappede atmosfære. Skulle vi gentage successen med en smuttur over grænsen, ville Heiligendamm være et oplagt sted.
Historien om Heiligendamm starter helt tilbage i 1793, hvor hertugen af Mecklenburg-Schwerin blev anbefalet af sin læge at bade i området. Det blev startskuddet til badebyen, da man mente at området og kombinationen af saltvand og den friske luft havde en helende effekt.
Heiligendamm
Heiligendamm
Området i og omkring Heiligendamm (og en god omgang currywurst fra Edel & Sharf ved marinanen i Kühlungsborn)
På tur i Gespensterwald (spøgelsesskoven) ved Heiligendamm
Området ved Heiligendamm og Kühlungsborn
Heiligendamm
Grand Hotel i Heiligendamm
TIP: I nærheden af Grand Hotel ligger i øvrigt også en lille cafe i det, der kaldes Gespensterwald ved Heiligendamm. Det var der, vi tog det øverste billede i indlægget. En lillebitte perle midt i skov og alligevel helt ned til vandet, som jeg ret hurtigt blev forelsket i.
Hotel Polar-Stern: En utrolig historie og den sødeste værtsfamilie
Efter en rundtur ved Heiligendamm blev vi indlogeret på Hotel Polar-Stern i Kühlungsborn, hvor vi nød hotellets store lejlighed øverst oppe under taget. Hotellet ligger i en historisk villa i første række fra stranden mellem promenaden og skoven, og der er både steakrestaurant og cocktaillounge i forbindelse med hotellet. Flere af de store villaer og palæer tæt ved strandpromenaden, der forbinder den østlige og vestlige del af Kühlungborn, er i øvrigt mere end 100 år gamle.
Da vi blev budt velkommen af Polar-Stern-familien blev vi samtidig også mødt med en vild livshistorie. Jo mere ejerne fortalte, jo mere gav det hele mening. Kort fortalt (det er lidt nødvendigt med den korte udgave, for det tog os to-tre dage at få hele historien) har Albrecht, ejeren af hotellet, rejst verden rundt siden barnsben. Med en far der arbejdede som diplomat, nåede han at bo i Vesttyskland, Finland, Boston og Cypern med sin familie. På Cypern mødte han sin kone, og i starten af 90’erne besøgte de første gang Kühlungsborn. De faldt for området og endte med at købe en af de enorme palæer langs strandpromenaden og omdannede det til hotellet Polar-Stern. Og deres historie skinner igennem på hotellet – der er haloumi på menuen for at trække en tråd til deres tid på Cypern, der er amerikanske bøffer i steakrestauranten til at minde om Albrechts tid i USA og for at det ikke skal være løgn, arbejder nærmest hele familien nu på hotellet – hans bror, deres børn, svigerbørn, og ja, måske også børnebørnene, når de engang bliver store nok 😉
Hotel Polar-Stern
God mad ved hotellets tilknyttes steakrestaurant Bülow’s
Vores hotellejlighed allerøverst oppe på Hotel Polar-Stern
Gårdhaven ved Bülow’s Garden Lounge, der ligger på hotellets område
TIP: Hotellets steakrestaurant kan varmt anbefales. Vi fik en af de bedste bøffer nogensinde – og en aften i rigtig godt selskab med Polar-Stern-familien efterfulgt af den smukkeste solnedgang, som I også kan se på billederne her i indlægget.
Højt til vejrs: Om at overskride grænser
Det kan godt være, at jeg smiler på billederne, men jeg må ærligt indrømme, at det ikke var tilfældet hele vejen igennem den lange forhindringsbane mange meter over jorden 😉 Kletterwald er en klatreskov med en 103 meter forhindringsbane tværs gennem skoven op til 10 meter i luften. Lørdag, vores anden dag i Kühlungsborn, besøgte vi klatreskoven, som lå lige bag vores hotel. Her er der mere end 100 klatreelementer fordelt på syv baner, hvor både børn og voksne kan se deres højdeskræk i øjnene og få sved på panden. Jeg er egentlig ikke bange for højder, og det var faktisk heller ikke det, der gjorde, at jeg ikke smilede hele vejen igennem banen. Det, der udfordrede mig i klatreskoven, var mere, at jeg skulle stole på mig selv og at jeg selv kunne sørge for min egen sikkerhed. Det var jeg ikke helt god til 😉 Jeg kom dog gennem banen, og jeg var ærlig talt ret stolt af mig selv, da jeg kom ned og mærkede fast grund under fødderne igen, haha.
Kletterwald i Kühlungsborn
Kletterwald i Kühlungsborn
Kletterwald i Kühlungsborn
Kletterwald i Kühlungsborn
Kletterwald i Kühlungsborn
Kletterwald i Kühlungsborn
TIP: Hvis I er flere der rejser afsted sammen – både børn og voksne, er der god underholdning (og en del udfordring) i at bruge et par timer i skoven med klatreseler på og fødderne langt over fast grund.
Smuttur til Bad Doberan med historisk tog
Lørdag aften tog vi det historiske Molli-tog fra Kühlungsborn til Bad Doberan. Siden 1886 har toget kørt mellem stationerne Kühlungsborn, Steilküste, Heiligendamm, Rennbanh og Bad Doberan. Vi fik fortalt historien om, hvorfor jernbanen i sin tid blev opført, og så vidt vi husker, var det for at de velhavende i området kunne komme frem og tilbage mellem badebyerne. Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, er jernbanen den ældste smalsporede jernbane i verden. Almindeligvis er jernbanespor halvanden meter brede, hvor Molli-banen kun er 0,9 meter brede.
Velankommet til endestationen Bad Doberan efter en tur med det mere end hundredeår gamle tog, fortsatte vi hen til byens domkirke, som er hovedattraktionen. Kirken er fra 1171, og området omkring kirken har tidligere også fungeret som kloster. Den danske dronning Margrete, der døde tilbage i 1282, ligger i øvrigt begravet i kirken. Domkirken er en af de klosterkirker i Europa med det bedst bevarede inventar, fordi kirken igennem tiden har været forskånet for bl.a. brand.
I dag er Bad Doberan, der ligger 6 kilometer fra kysten, kendt som ferie- og kursted, og en del af de, der besøger byen, ankommer med det historiske Molli-tog.
TIP: Man kan købe både enkelt- og returbilletter til Molli. Vi tog selv turen fra stationen i Kühlungsborn Øst og steg af ved Goethesstrasse i Bad Doberan. På vejen hjem var vi med en taxa (en virkelig smuk tur i øvrigt – taxachaufføren fortalte om vildsvine, mens jeg nød udsigten over markerne, hvor duggen var ved at falde samtidig med at solnedgangen forvandlede himlen til et lyserødt maleri).
Og sådan fik vi altså en lille uge til at gå syd for grænsen. Det var en skøn måde at skyde sommerferien i gang på – om to uger går turen tværs over Atlanten, hvor den står på roadtrip, nationalparker og camping.
Solnedgang fra stranden
Mellem 1961 og 1989 var der en grænsebrigade udstationeret i Kühlungsborn. Tårnet (The Baltic Border Tower) blev brugt som udsigtspost, hvor der var udsyn over et 12 mil langt kystområde. Der stod omkring 25 tårne af den slags langs den baltiske grænse, og i dag er kun to bevaret.
Kühlungsborn set fra badebroen
Den østlige del af Kühlungsborn
Marinaen i Kühlungsborn
Solnedgang ved stranden
Stranden tæt ved marinaen i det østlige del af Kühlungsborn
Strandpromenaden set fra Upstalsboom Hotel
Vi var inviteret af Rejselandet Tyskland og Mecklenburg-Vorpommern som en del af kampagnen #einsmuttur.
4 kommentarer
Flot beretning.
Mange spændende steder i vores naboland
Tak! Ja, der er mange gode oplevelser lige på den anden side af grænsen
Aller først: Lækre billeder!
Og så kan jeg da undrer mig over, hvorfor så mange tyskere suser til Danmark for strandens skyld, når de har så smukt et område 🙂 Det ser virkelig lækkert ud! Helt klar et sted jeg vil overveje, til en kort roadtrip engang 🙂
Bettina og uldtotterne / http://www.webreakaway.dk/
Tusind tak, Bettina! Dejligt at du synes om dem 🙂 Og ja, Tyskland er simpelthen sådan et smukt område. Og når det er så tæt på, er der også mulighed for at tage på korte ture, som du skriver. Når vi engang får en bil, kunne jeg i hvert fald godt forestille mig, at Tyskland ville blive en populær destination for os!