Kan I huske, at vi var på roadtrip sidste år i august og september? Indrømmet, så er det lige før jeg ikke engang selv kan huske det. Men jeg har egentlig også problemer med hukommelsen i det hele taget lige for tiden, ligesom jeg også har svært ved at formulere sætninger, der giver mening. Heldigvis ved Anders ofte, hvad jeg mener, så det gør det lidt lettere 😉 Anyways. Vi var på roadtrip i august, hvor vi fløj til Boston, kørte (næsten) tværs over USA, besøgte et par nationalparker og generelt nød den storslåede natur. Vi lagde bl.a. vejen forbi staten Wyoming for første gang, og den stat har altså virkelig gjort stort indtryk på os. Vi snakker stadig om den gode campingplads, den vilde natur, de dinosaurspor, vi så og vægmalerierne som vi også oplevede. Nysgerrig? Så læs med videre og se billederne. Måske I bliver fristet? Eller har I allerede lagt vejen forbi? Fortæl endelig!
Wyoming: Meget mere end Yellowstone
Mysterium, historie og kultur
Okay. Det her bliver et forholdsvist langt indlæg om Wyoming. Vi havde umiddelbart ikke nogle forventninger til staten, udover at vi naturligvis skulle besøge Yellowstone. Det viste sig dog, at området omkring vores campingplads bød på alverdens oplevelser som vi naturligvis måtte ud og se på. Derfor kommer vi også vidt omkring i det her indlæg – men altså ikke ind på Yellowstone. Yellowstone National Park er til gengæld næste skridt i vores roadtrip-føljeton. I det her indlæg fortæller vi om nogle historiske og kulturelle steder, der har betydning for native Americans, om dinosaurfodspor og om smuk natur. Så selvom I måske ikke har et besøg til Wyoming på programmet, håber vi, at I stadig vil læse med og blive klogere på en af de måske mere undervurderede stater i USA. Og så må I meget gerne tilføje egne erfaringer med Wyoming i kommentarfeltet, eller måske se om de steder, vi nævner, har fået jer overbevist om at tilføje staten til jeres liste 😉
Vi har sat de steder ind på kortet, som vi nævner i indlægget. Og også tilføjet lidt ekstra. Vi boede i den lille by Greybull, hvor vi camperede på en KOA-campingplads hos et hollandsk værtspar. Som man kan se, ligger Greybull et stykke væk fra Yellowstone – og egentlig også i modsat retning af, hvilken indgang, der normalt anbefales til Yellowstone. Men det tager vi som sagt i indlægget om netop Yellowstone 🙂 Efter en del forarbejde hjemmefra valgte vi dog at slå os ned i Greybull i nogle dage, og vi bookede derfor campingpladsen på forhånd. Planen var at vi herfra ville besøge Yellowstone, men værtsparret på campingpladsen havde en masse materiale til nærområdet, og det udnyttede vi til at tage på flere småture i området.
Medicine Lodge
Vi havde længe gerne villet se nogle historie petroglyffer og piktogrammer, men det lykkedes os ikke før i august, hvor vores campingværter anbefaledes Medicine Lodge – på trods af flere roadtrips i USA i bagagen. Det lå ikke langt fra campingpladsen, så vi besluttede at give det et forsøg. Det ligger langt ude, forbi køer, der går på vejene og uden en by i nærheden. Til gengæld er der en campingplads, der har åbent i sommerhalvåret, som var velbesøgt. Umiddelbart var en lidt interimistisk campingplads uden badeforhold eller indkøbsmuligheder i nærheden. Til gengæld var der et lillebitte museum tilknyttet, hvor vi fik læst op på historien for området.
Området er kendt for sine “klippekunst”. Der var to slags: carved rock-art images kaldet petroglyffer og painted rock-art images kaldet piktogrammer. Medicine Lodge er en af Wyoming bedste arkæologiske steder, og klippekunsten dækker et område på over 200 meter på klippevæggen. Og her er der så fundet bevis på menneskelig beboelse 10.000 år tilbage i tiden.
Praktisk
Der er muldtoiletter på området, men ellers ingen faciliteter. Der var umiddelbart ikke nogen fast pris, men derimod en boks, hvor man kunne lægge en donation. Der er mange nature trails i området, hvor det er muligt at se dyr og nyde naturen. Selve Medicine Lodge State Archaelogical Site er åben året rundt (fra 6AM til 10PM), men besøgscentret er lukket fra november til og med april.
Billederne herunder er fra Medicine Lodge, og på de sidste to kan man skimte nogle af petroglyfferne.
Bighorn National Forest
Et andet område i nærheden af vores campingplads i Greybull er Bighorn National Forest, der ligger i Bighorn Mountains, som åbenbart er en “sister range” til Rocky Mountains. Bighorn National Forest ligger mellem Mt. Rushmore og Yellowstone – to naturoplevelser, der nok er lidt bedre kendte end Bighorn.
Størstedelen af Bighorn National Forest ligger i Wyoming, men vi kørte også lidt nord for området, hvor Bighorn Canyon National Recreation Area ligger. Her besøgte vi Devils Canyon, der faktisk mindede lidt om Horseshoe Bend, ligesom vi så masser af bjerggeder og forsøgte at holde udkig efter de ørne, der skulle holde til i området – desværre uden held.
Kører man mod Bighorn National Forest (og altså ikke National Recreation Area) bliver man i Wyoming og får simpelthen sådan en smuk køretur ad Bighorn Scenic Byway, hvor man bl.a. kommer forbi Shell Falls. Desværre var det lukket for renovering, da vi var forbi, men vi fik dog et glimt af vandfaldet.
Praktisk
Der er muldtoiletter i Bighorn National Recreation Area, men ellers ingen faciliteter. Der var umiddelbart ikke nogen fast pris, men derimod en boks, hvor man kunne lægge en donation. Der er mange nature trails i området, hvor det er muligt at se dyr og nyde naturen.
Billederne herunder er fra Bighorn National Recreation Area. Billederne øverst i indlægget er fra Bighorn National Forest og køreturen ad Bighorn Scenic Byway, hvor vi kom forbi Shell Falls.
Red Gulch Dinosaur Tracksite
Man kosmmer til red Gulch Dinosaur Tracksite af en længere grusvej og bliver mødt af en lille parkeringsplads med en lille pavillon med noget information om de dinosaurspor, der er fundet i området. Der er lavet en observationsplatform med primitive kikkerter, hvor man kan forsøge at spotte sporene. Fra platformen kan man også komme ned til sporene. Vi forsøgte at dele os op, så en af os stod ved kikkerten og den anden blev guidet rundt til dinosaursporene på jorden. Det var ærlig talt lidt svært at spotte dem, men det lykkedes dog 😉
Red Gulch Dinosaur Tracksite er det største tracksite i Wyoming og en af de eneste i verden fra the middle jurassic period – altså omkring 160 til 180 milloner år siden. Sporene blev opdaget i 1997. Siden er der altså blevet lavet informationstavler, observationsplatform og også lagt an til en dinosaur trail rundt i området.
Praktisk
Husk vand 😉 Der er picnic-borde ved området, men umiddelbart ikke toiletter eller mulighed for opfyldning af vand. Man behøver ikke afsætte flere timer til at besøge området, men husk at sætte tid af til at komme derud med grusvejen – det kan være en god ide at undgå at køre den tur i mørke.
Devils Kitchen
En aften inden solnedgang besluttede vi os for at køre afsted og opleve Devils Kitchen. Vi havde set billeder på forhånd, og det lignede umiddelbart et landskab, vi ikke tidligere havde oplevet. Vi tog dronen med for at prøve kræfter med den, men billederne taget med dronen er ikke lige med her. Landskabsmæssigt er det måske ikke det flotteste, vi nogensinde har oplevet, men det var virkelig spændende, fordi jordbunden og klipperne var så forskellige i farverne og teksturerne.
Praktisk
Vi kørte herud ad en lang grusvej og fulgte nogle lidt primitive skilte. Det er ikke et officielt natursted, og det koster derfor heller ikke noget at tage ud og besøge området. Det er en god ide at gøre afsted og tilbage til hovedvejen inden solen er gået helt ned, for når først det er mørkt, er det virkelig mørkt derude.
Medicine Wheel
I Bighorn National Forest ligger Medicine Wheel, der er et helligt sted for native Americans. Det er en stenkonstruktion formet i en cirkel, og indianerne bruger stadig i dag stedet aktivt. Det ligger i omkring 3000 meters højde, og man har derfor en ret smuk udsigt overområdet fra stedet.
For os var det virkelig spændende at besøge et sted som Medicine Wheel, fordi det giver et indblik i en anden kultur, som vi ellers ikke har været tæt på. Stemningen ved stenformationen var ret speciel, også selvom vi næsten var de eneste. Området bliver sørget for at bevaret med respekt, og man kan derfor ikke bare gå ind i cirklen og skal også følge en bestemt vej for at komme rundt om cirklen. Virkelig et spændende og fascinerende sted, der gav et unikt indblik i en anden historie og kultur.
Praktisk
Endnu engang skal man være forberedt på grusvej, men det er turen værd. Medicine Wheel ligger højt op, og temperaturene er derfor lavere end i fx Greybull. Det er derfor en god ide at huske en ekstra trøje. Der er muldtoiletter ved den primitive indgang, hvor der også står en ranger og fortæller om området. Derudover er der også en ranger ved selve pladsen. Fra parkeringspladsen til pladsen, hvor Medicine Wheel er, er der en kortere gåtur på omkring en halv time hver vej. Det er i øvrigt bedst at lægge vejen forbi i sommermånederne, da stenformationerne kan være dækket af sne de øvrige tider af året på grund af den høje beliggenhed.
Og det var det fra Wyoming, der i den grad overraskede positivt. Det var en fantastisk oplevelse at kunne gå på opdagelse i så meget kultur og historie, for så at tage tilbage til campingpladsen og lave s’mores over bål og skåle i en kold øl.
Der kommer naturligvis også billeder fra Yellowstone National Park, men det ville have været synd og skam, hvis ikke de her områder også var blevet nævnt. Vi husker nærmest selv de her oplevelser bedre end vores tur rundt i Yellowstone, og jeg er så glad for, at vi fik mulighed for at komme tæt på så smukke naturoplevelser med vilde dyr, historie og kultur.
4 kommentarer
Ih hvor er det dejligt med lidt ny rejseinspiration fra jer. Som altid er det nogle helt fantastiske billeder. Naturen i Wyoming ser jo helt ekstremt smuk ud! 😀
Åh, tak, Camilla 😀 Dejligt, at det falder i god jord! Naturen i Wyoming var virkelig også et syn for sig. Simpelthen så smukt!
Wyoming er ikke et sted jeg ellers lige har hørt om, men jeg kan godt se ud fra jeres smukke billeder af naturen, at det er ikke sted vi skal køre forbi, når i engang kommer tilbage et nyt road trip i USA. Medicin hill er jo noget helt andet end hvad vi kender til her i Danmark. Meget specielt.
Naturen var virkelig noget helt andet, end hvad vi tidligere har oplevet – både i Danmark og andre steder i verden, men faktisk også internt i USA. Det overraskede os helt! Håber du får mulighed for at opleve det på et tidspunkt 😀