I 2018 var vi slet ikke ude at flyve, men til gengæld tog vi afsted på vores første kør-selv-ferie, og det er dét, vi skal snakke om i dag:
Vores tips til kør-selv-ferie med en baby på 2 måneder
Forud for turen søgte jeg vidt og bredt, spurgte Google til råds om alt muligt og snakkede med vores sundhedsplejerske. Vi snakkede det også igennem herhjemme, før vi besluttede os for, at ja, vi kan godt køre fra Billund til Normandiet med vores lillebitte datter. Så det gjorde vi – godt forberedte inden afgang og med en hel del erfaringer rigere ved hjemkomsten to ugers tid senere. Indlægget er delt op i overskrifter, for at gøre det nemmere at overskue. Hvis I har nogle spørgsmål, så fyrer I bare løs – og har I erfaringer selv, så del endelig ud af dem 🙂
Kort om vores tur
- Luna var cirka 2 måneder gammel, da vi tog afsted
- Vi kørte i egen bil
- Vi havde booket 2 overnatninger på vej derned på forhånd, én overnatning i Tyskland og én i Holland
- De to overnatninger på vej hjem bookede vi i løbet af ferien. Her overnattede vi først i Belgien og derefter i Tyskland
- Vi havde en uges ferie i en hytte på Camping Sandaya La Côte de Nacre i byen Saint-Aubin-sur-Mer i Normandiet
Nogle af de spørgsmål, vi stillede os selv, inden vi tog afsted:
- Kan Luna lide at køre bil? Ja. Vi havde taget nogle længere ture på et par timer inden for at teste, og så havde vi anskaffet os en autolift istedet for en autostol.
- Kan vi overskue det? Måske. Vi har i hvert fald brug for noget luftforandring efter en hård start på livet som en familie på tre. Det var vores bryllupsrejse, som i første omgang blev aflyst én dag før brylluppet pga. dødsfald i familien.
- Hvad gør vi, hvis det ikke går? Så vender vi om. Måske når vi kun til Hamborg, før vi skal vende om, men det er også okay.
Vi testede altså om Luna kunne lide at køre bil og sørgede for, at hun havde ordentlige forhold i form af en autolift, så hun kunne ligge vandret og sove. Samtidig kiggede vi også på os selv, for at være sikre på, at vi kunne overskue det og havde en plan b, hvis det ikke gik. Vi var indstillede på, at det blev en meget anderledes ferie, end hvad vi har været vant til inden vi blev forældre.
Man kender selv sit barn bedst, så tag udgangspunkt i jer og jeres barn og mærk efter om en kør-selv-ferie er en god ide for jer.
Autostol
Vi valgte at købe en autolift i stedet for at have autostolen med. Man kan leje en autolift i fx BabySam, og der er også flere private, der udlejer deres på fx DBA. Vi regnede ud, at det godt kunne svare sig for os at købe en selv. Vi fandt en magen til dem, man kan leje i BabySam. Vi har brugt den rigtig meget efterfølgende og skiftede først til autostol, da hun blev for lang til liften.
Uanset om man vælger lift eller stol, så tjek at den er godkendt til kørsel i de lande, I skal køre i. Den lift, vi har, er godkendt til brug i EU.
Hvad skal man pakke?
Når vi skal afsted på en længere tur herhjemme, begynder jeg ofte at pakke nogle dage i forvejen. Jeg samler ting sammen og ligger dem frem på gæstesengen. Sørger for at planlægge med tøj, indkøb og så videre. Hvad skal vaskes? Hvad skal vi have købt? Jeg har også lavet en pakkeliste på telefonen som jeg kan krydse af løbende. Pakkelisten har jeg gemt som en note på telefonen, og hver gang vi skal afsted på familiebesøg eller lignende, kigger jeg på den, så jeg ikke skal skrive en ny liste hver gang.
- På vores pakkeliste er der primært babyrelaterede ting som fx puslepude, bleer og ekstra sutter. Vi valgte at tage puslepude med for at have et optimalt puslested på hotelværelserne og i hytten – og fordi hun endnu var så lille. Havde vi skulle afsted med hende nogle måneder senere, hvor hun selv kan holde hovedet og har mere kontrol over sin krop, havde vi måske godt kunne undvære.
- Bleer tog vi også med hjemmefra, så vi ikke skulle bruge tid på at lede efter dem i Frankrig. Til gengæld havde jeg ikke fået pakket nok ammeindlæg hjemmefra, så det ledte vi længe efter. Og der lærte jeg, at når vi er afsted så kort tid, så kan vi ligeså godt medbringe tingene hjemmefra – også fordi vi så har de ting med, vi ved fungerer. Man finder hurtigt ud af hvilke bleer, der sidder bedst på ens baby, og får generelt nogle præferencer indenfor udstyr 😉
- Vi havde ingen ekstra seng med til Luna. Hjemme sov hun i sin lift fra barnevognen om natten mellem os i dobbeltsengen, og det kunne heldigvis også sagtens lade sig gøre på hotellerne og i hytten.
- Vi var rigtig glade for at have bæresele med. Den brugte vi på de ture, vi var på. Her kunne hun også sove en lur, mens vi gik rundt. Man må fx ikke have barnevogn med ud til Mont Saint-Michel, så der var bæreselen guld værd. Er man til vikle, kunne jeg forestille mig, at den også vil være uundværlig på en ferie.
- Til barnevognen havde vi en ekstra solskærm, for at mest mulig af barnevognen var i skygge.
Se på, hvad I bruger af ting hjemme, som I er glade for og som gør hverdagen med baby lettere. Vil I kunne undvære det eller skal det med? Vi kunne ikke undvære puslepude, barnevogn, lift og bæresele, blandt andet. Derfor tog vi dem med. Puslepuden var fantastisk at have med, barnevognen var uundværlig til hendes lure dernede – også selvom den fyldte nærmest hele bagagerummet (vi har også valgt en ret stor barnevogn).
Gode råd på farten og til ferien
- Bilen forsøgte vi at pakke på en overskuelig måde. De ting, vi skulle bruge på overnatningerne på vejen derned, lagde vi let tilgængelig. Der var fx ingen grund til at tage alle bleer med ind eller alt tøjet. Når vi kørte, havde vi også brystpumpen nemt tilgængelig. På den måde havde vi en løsning klar, hvis vi ikke lige kunne holde ind og give hende mad.
- I det hele taget gælder det om at være forberedte og tænke de forskellige scenarier igennem. Kan man skifte en lorteble på en rasteplads uden puslebord? Er der rent tøj nemt tilgængeligt? Hvad med snacks og drikkevarer til de voksne? Ekstra stofbleer?
- Vores erfaring fra roadtrips i USA gjorde helt sikkert også, at vi godt kunne overskue en længere tur med baby. Vi trak på nogle af vores egne gode råd fra roadtrip i USA, og vi hvilede i, at vi godt kunne lide at rejse på den måde.
- Køretiderne og -strækningerne var tilpasset Luna. Vi tog udgangspunkt i hendes lure herhjemme. Hun sov på det tidspunkt cirka 2-3 timer ad gangen, før hun vågnede og var sulten. Hun var cirka vågen 30-60 minutter, før hun blev træt igen. Derfor planlagde vi at køre når hun sov og holde pause når hun skulle have mad og ren ble.
- Det gælder om at gøre turen mest problemfri. For os var det flere overnatninger undervejs og flere pauser i løbet ad dagen. Regn med at samme distance uden baby, tager dobbelt så lang tid med baby.
- Planlæg ikke dagene, men tag tingene som de kommer. Vi havde flere seværdigheder og steder, vi gerne ville besøge på vores tur til Normandiet. I sidste ende valgte vi to oplevelser ud, som vi gerne ville besøge i løbet af ugen. To oplevelser i løbet af ugen var lige til at overskue 😉 (Vi havde dog udset os en hel del flere seværdigheder på forhånd, men turen var oprindeligt også planlagt til maj inden Lunas ankomst. Hvis I er nysgerrige på, hvad vi havde overvejet at opleve, kan I se vores kort her.
Lad det være sagt med det samme: ikke to babyer er ens, og hvad man har brug for, afhænger i høj grad af sin baby. Og som forældre kender man sin baby bedst. Ovenstående er blot en række gode råd baseret på vores erfaringer.
Fraklip
Jeg håber ikke, at I nu sidder med en fornemmelse af, at alt bare gik forrygende – for vi rendte naturligvis også ind i udfordringer undervejs. Her er nogle fraklip:
- Inden vi overhovedet nåede ud af Billund, måtte vi vende om og tilbage til huset. Vi havde et campingkøleskab med som kunne være tilsluttet cigarettænderen, men pludselig begyndte det at lugte og ryge, og det turde vi altså ikke lige køre med hele vejen til Frankrig.
- Vi var ikke engang nået mere end 5 minutter syd for grænsen, før Luna skulle have ren ble (og rent tøj). Den nærmeste Fleggaard havde selvføgelig ikke noget puslebord, så det blev en alternativ opstilling og en masse vasketøj.
- På vej til vores anden overnatning på vejen derned, blev hun helt ulykkelig og ville absolut ikke køre mere i bil. Vi manglede 3 kilometer. Når man har en grædende baby på bagsædet, er det svært at koncentrere sig om at køre, så jeg forsøgte efter alle kunstens regler at underholde og trøste, for at skabe lidt ro i bilen.
Vi har allerede endnu en kør-selv-ferie på menuen senere på måneden. Denne gang bliver det nogle helt andre ting, vi skal planlægge efter. Luna er til den tid 8 måneder og fuldammes ikke længere. Hun sover heller ikke ligeså lange lure eller ligeså mange i løbet af dagen. Når vi har været afsted, samler jeg vores erfaringer fra den tur i et andet indlæg.
2 kommentarer
Hej. Sikke et dejligt indlæg. Nu har vi ikke selv børn endnu, men vi har flere gange snakket om, at vi håber, det er muligt for os at rejse rundt med små børn, når vi kommer dertil. Det har jeres indlæg overbevist os om, at vi godt kan kaste os ud i 🙂
Tusind tak! 🙂 Vi er netop afsted på forlænget weeekend, og Luna er lige blevet 8 måneder – det er noget helt andet at rejse med hende nu end da hun var 2 måneder, men begge aldre er helt sikkert det værd 😀 Håber I kommer afsted med børn, når I kommer dertil 🙂