Aftenen i går kræver helt sikkert sit eget indlæg – både på grund af maden, men også hele afslutningen på aftenen, som vi ærlig talt slet ikke havde set komme.
Vi havde som sagt bestilt bord på Gustu til kl. 19, og inden da nåede vi begge lige at gå lidt i panik, for vi har altså hverken pakket kjole eller skjorte, så vi var lidt på bar bund med påklædning. Vi havde dog heldigvis netop fået vasket tøj, så i det mindste fik vi rent tøj på, og så var det ellers ind i en taxa.
Gustu ligger et lille stykke væk fra hvor vi bor i et rigere kvarter (ca. 25 minutter med taxa), hvor alt er pænere og større end hvad vi hidtil har oplevet i La Paz. Hvis man ikke lige er bekendt med Gustu, så er det kort fortalt en fine dining restaurant, som arbejder ud fra 2 hovedpunkter; alle ingredienser er fra Bolivia og det er en madskole, hvor eleverne laver maden i restauranten. Med Claus Meyer i spidsen og ved hjælp af hans fond The Melting Pot, åbnede restauranten for cirka halvandet år siden, og formålet er at starte en boliviansk madrevolution med inspiration fra den nordiske model man nok typisk kender fra NOMA, hvor der er fokus på brug af lokale råvarer samtidig med at bolivianske unge får en uddannelse og værktøjer til at klare sig fremadrettet.
I køkkenet er der blandt andet ansat en dansk køkkenchef, en dansk souschef, tre kokke og så 24 elever. Det er planen at eleverne er tilknyttet Gustu og madskolen i cirka 2 år, og pointen er at eleverne er i lære i restauranten, og det er derfor også dem der laver al maden.
Og grunden til at vi havde valgt at besøge Gustu, er fordi jeg skal lave feltarbejde om projektet, men det fortæller jeg snart meget mere om. Nu først til hele oplevelsen lørdag aften 🙂
Vi ankom lidt tidligt til vores reservation, så mens de ansatte var i gang med møde og kampråb, satte vi os i baren og fik en øl og flæskesvær med bærkompot. Det smagte overraskende godt sammen faktisk! Kamilla, den danske køkkenchef, kom hen og hilste på os, og lidt senere dukkede et for Anders kendt ansigt op. Hans gamle skolekammerat, som han ikke har set i flere år, er åbenbart souschef på Gustu, og det sidste vi have regnet med, var nok at støde ind i en fra Tønder på restauranten. Det var virkelig surrealistisk!
Well, efter en lille catchup, øl og snacks satte vi os til bords og bestilte en fem-retters menu. Vi undlod at bestille beverage-pakken til, fordi vi generelt ikke er de store vindrikkere.
Bananretten her var ikke en del af menuen, men bestod af bagt banan, sprødstegte bananskiver og spicy peanuts.
Ørred med agurk og frozen yoghurt. Favoritten!
Smør til brødet (Hjemmebagt surdejsbrød!!! 😀 ). fra venstre; almindelig smør, quinoa-tofu-smør og coca-smør.
Lokale kartofler bagt med salt, hyldeblomst-kapers og kartoffelsuppe.
Sprød gris, pære, forårsløg og tamarindsovs.
Øllebrød med Copoazu-sorbet (en lokal og meget syrlig frugt).
Karameliserede kakaobønner, spicy ganache og chokoladekage.
Alle retterne blev præsenteret på engelsk af kokkeeleverne (de lærer i øvrigt også engelsk som en del af projektet), og det viste sig at alle de bekymringer vi havde gjort os på forhånd om at vi nok ikke kunne lide al maden, blev bragt til skamme. Alt smagte fantastisk, og Anders’ favorit var endda fisken, selvom han normalt slet ikke spiser fisk 😉
Anders’ kammerat bestilte i øvrigt to drinks i baren for os efter vi havde spist, og vi kiggede lidt mærkeligt da denne her blev serveret, men den smagte virkelig godt. Ligner lidt en drinkudgave af rødgrød med fløde 😉
Og hvordan vi herfra endte i byen i La Paz er lidt sløret, men vi sad i hvert fald i baren i et stykke tid og snakkede med de ansatte indtil de sidste gæster var gået (der er blandt andet en restaurantchef fra USA og en bartender fra Brasilien, som hver især underviser tjener-og bartendereleverne). På den anden side af midnat og et par øl, drinks og shots senere, tog vi videre i byen med Anders’ kammerat og latino-bartenderen, og pludselig stod vi midt i La Paz’ natteliv omringet af dansende tyskere, glade englændere og ihærdige bolivianere, der forsøgte at score nærmest alle dansende piger. Jeg havde godt nok aldrig troet at aftenen skulle slutte sådan, men det var en perfekt afslutning på en fantastisk oplevelse.
Alle historierne om projektet, den fantastiske mad, samtalerne med de ansatte og det gode humør udgjorde virkelig en begivenhedsrig aften. Vi sluttede hele oplevelsen af på et snusket (men alligevel hyggeligt), lokalt sted, og da jeg om morgenen kunne begynde at mærke kvalmen og hovedpinen komme snigende, blev vi enige om at det måtte være på tide at tage hjem – 12 timer efter vi havde en reservation på restauranten.
Det blev en længere smøre, men det endte også med at blive en længere aften en planlagt 😉 Maden kommer i øvrigt slet ikke til sin ret på billedet, men vi forsøgte at arbejde med lyset så godt vi kunne.
English: We had the best food experience at Gustu in La Paz last night. Some of the best food we’ve ever had!
6 kommentarer
Åh hvor er det bare fantastisk at I havde så skøn aften med luksus, godt selskab og masser af stemning. Og hvor er verden dog pludselig lille. 🙂
Det var virkelig lige hvad vi trængte til 😀 Sådan en aften med luksusmad og luksusselskab er ikke at kimse af i hvert fald. Slet ikke når vi sådan er på farten 😉 Og ja, verden er SÅ lille. Faktisk er det fjerde gang vi møder en vi kender mens vi er ude at rejse. Det er også sket i Vietnam, Ungarn og NYC 😉 Ret sjovt – specielt når man slet ikke ved at de også er der hvor vi er 🙂
Det blev da en rigtig god oplevelse 🙂 maden ser lækker ud – lidt lidt efter hvad jeg kan se, men blev I mætte?
Det var en helt fantastisk oplevelse, og maden var SÅ god! Først troede jeg heller ikke jeg kunne blive mæt, men efter den fjerde ret, var jeg godt nok mæt. Der var nemlig også forret til og et fantastisk godt surdejsbrød, så i alt fik vi faktisk syv retter + brød, fordi vi også bestilte snacks til vores øl, da vi ventede på bord 🙂 Vi var i hvert fald ikke sultne (eller tørstige, hehe) da vi gik derfra 😉
Ej, hvor lyder det bare fantastisk! Både maden, konceptet og hele aftenen. Jeg anede ikke, at der lå sådan en restaurant i Bolivia, det er da helt skørt. Det er altså fantastisk, når man kan blive overrasket på den måde. 😀
Det var en helt fantastisk oplevelse! Netop fordi maden og hele konceptet bare gik op i en højere enhed, som man i den grad kunne mærke som gæst. Det er også lidt vildt at Claus Meyer satsede på at åbne sådan en restaurant i Bolivia, men det er så sejt gjort, og det giver bestemt mening når man kigger på potentialet i Bolivia. Forhåbentlig får den lov at fortsætte lang tid endnu, for det er et virkelig godt projekt 🙂