Forleden faldt jeg over en artikel, som Museum of Danish America delte på Facebook, hvor der blev skrevet om islandske småbørn, der sover middagssøvn udenfor. Jeg var ikke forarget, for sådan er jeg vant til, at det også foregår i Danmark. Jeg havde aldrig overvejet, at nogen kunne være imod, at børn sover ude. Men det er de i USA. De undrede sig i hvert fald. Og det var også tydeligt i kommentarfeltet til den artikel Museum of Danish America delte. Museet selv skrev “Defintely NOT common in the U.S., og en skrev i kommentarfeltet at “in the US, the mother would be arrested for child neglect.”
Mange ting, som er naturlige og selvfølgelige for os, har vi fået stillet spørgsmål til, når vi har været ude at rejse. Den mest populære er gratis uddannelse – spørgsmål hertil møder vi f.eks. allerede ved immigrationen på vej ind i USA. Her fortæller vi hvordan det hele hænger sammen i Danmark, men det virker som et uvirkeligt drømmeland, når vi forsøger at forklare en amerikaner om betalt uddannelse. Vi har mødt mange undrende blikke af amerikanske grænsebetjene, som måske ikke virker helt trygge ved at lukke os ind i landet, fordi de ikke kan forstå hvordan vi som studerende har råd til at rejse rundt. Og vi er da også blevet ført om i et andet lokale i lufthavnen for at blive udspurgt yderligere hele to gange. Da vi skulle tilbage fra Canada i sommers og holdte ved en canadisk/amerikansk grænseovergang, fortalte betjenten os udtrykkeligt, at det var sidste gang vi kunne rejse ind i USA de næste måneder (det forklares vist med nogle ESTA-regler). Vi har i den grad mødt det amerikanske immigrationsvæsen.
Andre ting som folk har undret sig over, har været unge mødre. Her sad vi i JFK-lufthavnen i New York på vej hjem, hvor et ungt par spurgte os om abort og unge mødre i Danmark. Vi har også mødt folk, som har været begejstret for vores danske cykelkultur eller forarget over de danske benzinpriser og priser på biler. Folk har været forundret over den danske vinter og den mængde sne vi kan præstere at få på en vinter – specielt i Texas, hvor de lukker skolerne bare der er nogle centimeter sne, som min lillebror oplevede det, da han var udvekslingsstudent tæt på Dallas. At vi ikke kan tage kørekort før vi er 18, men må købe alkohol når vi er 16, har også undret mange. Og det forstår man jo godt, når man i USA allerede må køre som 16-årig og først drikke alkohol når man er fyldt 21. Våbenloven, ugentlig arbejdstid, sport og mad er nogle andre temaer, som vi har diskuteret med de amerikanere vi har mødt på vores vej.
Det er egentlig sjovt, at en forholdsvis kort samtale så hurtigt kan drejes ind på nogle så tunge og voldsomme emner, men vi har efterhånden erfaret af amerikanere har en helt særlig evne til at nedbryde barriere og få det til at føles som om, man altid har kendt hinanden, og at det da er helt normalt at diskutere våbenlov, økonomi og politik mens man betaler for sine varer i Walmart. Det er sgu fascinerende.
En tjener på TGI Friday’s, som vi for første (og sidste) gang besøgte på vores roadtrip i efteråret, var helt rundt på gulvet over alt det vi allerede havde set i USA og alt det vi havde til gode efterfølgende. Vi mødte hende cirka halvvejs på vores roadtrip, og hun faldt nærmest helt bagover, da vi talte om hvad vi skulle se og hvad vi havde oplevet. Hun ville så gerne med og opleve det hele. Det viste sig, at vi havde set mere af hendes land end hun selv havde. Og så blev hun nysgerrig på de amerikanske oplevelser vi havde haft, selvom hun egentlig var den ægte amerikaner og vi blot var besøgende.
Det er virkelig spændende at falde i snak med folk og tale om kulturelle forskelle, vind- og vejrforhold, musiksmag og jeg ved ikke hvad. På den måde har vi lært rigtig meget om både os selv og det land vi har rejst rundt i, og jeg glæder mig allerede til vi skal ud i verden igen og opleve nysgerrigheden på hvem vi er, men også være nysgerrige overfor den kultur vi selv møder.
Hvordan er I blevet mødt ude i verden? Hvad er folk nysgerrige på? At man kan køre fra den ene ende af Danmark til den anden på 4-5 timer? Vores begejstring for lakrids? Håndboldreglerne?
6 kommentarer
Vi var i Tunesien, da vores søn var et halvt år. De fandt det fascinerende at min mand bar vores søn i en bæresele.
Ej hvor sjovt! Det er altid spændende at se hvordan de gør det anderledes i andre kulturer. I Sydamerika så vi også sjældent klapvogne – der blev der båret på de mindre børn i stedet 🙂
Vi har haft ret mange sjove oplevelser i USA som ligner jeres.
Specielt da vi besøgte min farmors fætter som bor på landet i Oregon og er republikaner med stort R. De ville gerne vide hvad vi syntes om Obama. Selv kunne de slet ikke udstå ham og hans politik. Derudover ville alle i familien gerne høre om hvordan det virkede i Danmark med homosexuelle. Da jeg fortalte at de kunne blive gift i en kirke var de helt forfærdede. Ind til der var en der kom i tanke om at de jo udryddede dem selv ved at blive gift og derved ikke kan få børn. Vi havde lidt svært ved at finde et ansigtsudtryk der lige passede til den kommentar.
De var også meget interesseret i, at vi ikke rigtig har noget der hedder “curfew” herhjemme. At mange unge ikke får et tidspunkt hvornår de skal være hjemme på i weekenden syntes de voksne var helt forfærdeligt. Børnene til gengæld (som trods alt var mellem 16 og 20 og stadig havde en curfew) syntes det var sejt. Derudover syntes de også det var underligt at både min kæreste og jeg første gang var fulde som 14 årige og vores forældre var helt OK med det.
Hvor er det spændende at høre om, Theresa! Nærmest alle amerikanere vi har mødt på vores vej, har også gerne ville høre hvordan Obama står i Danmark og hvad vi synes om ham og hans politik. Det er meget sjovt at de er så nysgerrige på lige netop det område og mærke det på egen hånd på den måde.
Jeg kunne godt forestille mig at der ville blive fremhævet en masse forskelle, når man snakkede med en republikaner om f.eks. Danmark. Kan godt forstå I ikke lige kunne finde et passende ansigtsudtryk til den kommentar 😉
Spændende med curfew! Jeg har også altid studset over at de havde sådan et udetidspunkt som nærmest var gældende for hele byen. Det har vi jo slet ikke herhjemme. Der er det jo de enkelte forældre der bestemmer og ikke hele samfundet, hvis man kan sige det sådan. Alkohol er også en sjov størrelse at diskutere med amerikanere, netop fordi der er så stor forskel på Danmark og USA lige på det punkt!
Det lyder i hvert fald som om I også er blevet mødt med en del nysgerrige spørgsmål 😀
Jeg er i Canada lige nu og læser mit næstsidste modul af sygeplejerske uddannelsen her. Da jeg fortalte at vi får SU i Danmark og ikke betaler for vores uddannelsen på samme måde, gav et par minutters stilhed i klassen og nogle åbne munde – det forstod de simpelthen ikke. 😉 De synes så vores skatter var vanvittige, men en rigtig god idé, når de så “hvad vi fik for pengene”! 🙂
Ej hvor spændende med udveksling i Canada, Tina! Det lyder som en kæmpe oplevelse. Specielt når man bliver konfronteret med forskellene i uddannelsessystemet. Den med SU har folk virkelig også undret sig meget over, når vi har talt om uddannelse. En af immigrationsbetjentene kunne slet ikke forstå at vi fik penge for det, og han virkede virkelig skeptisk! 🙂