Vi har tidligere udgivet et indlæg om billeje i USA, men fordi vi løbende får spørgsmål i forhold til valg af bil, udgiver vi indlægget igen. Vi har uddybet det lidt mere, men hvis I har flere spørgsmål, er I selvfølgelig velkomne til at skrive!
Når man er på roadtrip, er bilen selvsagt utrolig vigtig. For det første kommer man til at tilbringe en del tid i bilen, og for det andet er det også en væsentlig udgift med billeje. Derudover er der en del ting man skal være opmærksom på når man lejer bil i udlandet.
Vi har prøvet at lave en guide med gode råd til billeje i USA, og hvad man skal være opmærksom på.
Valg af bilklasse
Når man nævner roadtrip og USA, forestiller mange sig den klassiske Ford Mustang Cabriolet og lange ensomme ørkenstrækninger langs Route 66 eller langs den berømte Highway 1. Dét er indbegrebet af den klassiske amerikanske roadtrip. Men vil man fra New York til Californien, er en sportsvogn måske ikke det mest praktiske. Det gælder både komforten, bagageplads og bestemt også benzinforbrug. Derudover er en sportsvogn også dyrere at leje end de mere ordinære biler. Man kan jo altid leje en cabriolet i en kortere periode på sin roadtrip og derved udleve drengedrømmen. Det var hvad vi gjorde i efteråret 2014 😉 I kan læse mere om vores oplevelse med Ford Mustang HER.
Vi har listet nogle af de spørgsmål op, som vi har været opmærksomme på, når vi har skulle vælge biltype til vores roadtrips i USA:
Hvor lang tid skal I være afsted? Vi har både lejet biler for nogle uger og for nogle måneder. Det ville selvfølgelig være fedt, hvis vi kunne køre rundt i en firehjulstrækker i to måneder, men det bliver simpelthen for dyrt, når vi er afsted så længe.
Hvor langt skal I køre? Det er væsentligt at overveje længden på ens roadtrip. Vi har både kørt tværs over USA og tilbage igen og rundt i Pennsylvania og omegn, og komforten skal selvfølgelig være i højsædet, hvis man planlægger med 8-9 timers køredage. Selv er jeg ikke fan af biler med lædersæder, fordi mine lår klistrer til sædet 😉 Haha. Og når solen har stået og baget på bilen inden dagens køretur, er sådan nogle sorte lædersæder virkelig også varme! Omvendt er lædersæder nemmere at rengøre end stofsæder, hvis man har en tendens til at spilde lidt chokolade, haha. Det er selvfølgelig ikke ting man kan helgardere sig imod når man bestiller bil online, men det er værd at overveje hvis man får mulighed for at vælge ved udlejningsfirmaet.
Hvor mange skal I være i bilen? Vi har altid prioriteret et stort bagagerum, for at have plads til alt det vi får samlet sammen og for at undgå at skulle opbevare for meget på bagsædet. Selvom det generelt er trygt og sikkert at køre rundt i USA, er der ikke nogen grund til at friste svage sjæle ved at have al oppakning stående til offentligt skue på bagsædet 🙂 Hvis I er flere end 2 afsted, er det ekstra oplagt at medtænke plads til bagage, når I vælger bil. Vi har da hørt om flere, der ikke lige havde overvejet hvor meget bagagen rent faktisk fyldte i bilen.
Hvor skal I køre med bilen? Om man regner med mest kørsel i nationalparker eller by er selvfølgelig også en god ide at have med i overvejelserne for biltype. Vi gad godt have været på en klassisk roadtrip med autocamper og hele molevitten, men med vores planer om at køre rundt i de større byer, droppede vi hurtigt den ide. Det er trods alt nemmere at navigere med en almindelig bil i Washington end en RV 😉
Det hele skal naturligvis også spille sammen med ens overordnede budget for roadtrippen.
Vi har konsekvent lejet biler i klassen ‘mellem/intermediate’ eller ‘standard’ på vores roadtrips, hvor vi har været os to afsted. På vores længste roadtrip købte vi et lille køleskab som stod på bagsædet, så vi altid havde kolde drikkevarer og lidt mad med. Det fungerede rigtig godt i forhold til komfort, pris og benzinøkonomi. Specielt benzinen er vigtig. Og nu hvor dollaren er steget, er det selvfølgelig blevet dyrere. Faktisk endte stigningen med at koste os nogle tusinde ekstra, da vi var afsted i efteråret.
Forsikring
Vi har været ret opmærksomme på vores forsikring, når vi har lejet bil i USA. Det er selvfølgelig ret væsentlig at have styr på, og samtidig vil man heller ikke betale for meget. Først og fremmest sørgede vi for at have en god rejseforsikring der dækkede hvis vi selv kommer til skade. Det er værd at være opmærksom på at man ikke dækker sig “dobbelt”, hvis billejeforsikring og rejseforskring f.eks. dækker det samme. Hvis man har en god rejseforsikring kan man derfor for det meste nøjes med tyveri- og skadeforsikring. Man skal dog være ekstra opmærksom på selvrisikoen, da den i visse tilfælde kan være rigtig høj. Den hjemmeside vi har lejet bil igennem alle gange har alle de nødvendige forsikringer uden selvrisiko (i USA) som standard.
Enkeltvejsgebyr
Hvis man booker billeje i USA og skal aflevere bilen et andet sted end hvor man henter den, bliver man opkrævet et enkeltvejsgebyr. Det er ikke en del af den forudbetalte leje og skal betales når man afleverer bilen. Hvor dyrt det bliver, afhænger af en del faktorer, så det er en god idé at tjekke det inden man tager hjemmefra. Vi har endnu ikke lejet bil et sted og afleveret den et andet, så hvor dyrt det bliver, kan vi desværre ikke sige noget om.
Alder
Som standard skal man være fyldt 21 år for at kunne leje bil, men er man 21-24 år bliver man opkrævet et ekstra gebyr for ung chauffør. Det gjorde vi det første år, fordi vi begge var under 25 år. Gebyrets størrelse er forskelligt fra selskab til selskab, men første gang vi var afsted købte vi en samlet pakke med to unge chauffører og en tank benzin. Det endte med at koste cirka 70-80% mere end hvis jeg havde været 25 år og vi ikke havde betalt for ekstra chauffør og benzin. Så der er altså penge at spare, hvis man venter med at tage afsted til man er over 25 år 😉
Ekstra chauffør
Det er lovpligtigt at alle chauffører bliver registreret på lejekontrakten (og politiet tjekker det, hvis man bliver stoppet!), så det skal man oplyse når man henter bilen. Der bliver opkrævet ekstra gebyr for hver ny chauffør der bliver skrevet på. Derudover bliver det dyrere at leje hvis den ekstra chauffør er under 25 år. På vores anden roadtrip stod jeg (Anders) derfor som ene chauffør på lejekontrakten, da det ville have været dyrere, hvis Laura skulle tilføjes (da hun stadig var under 25).
GPS
Alle udlejningsfirmaer tilbyder at man kan leje en GPS. Gebyret ligger typisk mellem 60 og 80 kr. per dag, men med en maks. pris på cirka 800-1000 kr. hvis man lejer bil i en lang periode. Vi har alle gange valgt at købe en GPS i stedet. Dem vi har købt har kostet cirka $100, så det har været billigere for os + at vi kunne vælge at sælge den igen eller tage den med hjem. De GPS’er vi har set de har udleveret de forskellige steder, har heller ikke været i særlig god stand eller de nyeste modeller for den sags skyld. Så medmindre du bare skal leje bil i en kort periode, kan det bedre betale sig at købe en GPS.
Hvem skal man leje bil hos?
Vi har efterhånden lejet bil i Japan, Australien og i USA mange gange. Ingen af gangene har vi lejet bilen direkte hos udlejningsfirmaet. Vi har derimod brugt f.eks. Auto Europe (reklame link), hvor man kan sammenligne priser og vilkår ved de forskellige firmaer på én hjemmeside. Det gør det muligt at finde den bedste pris og de bedste vilkår.
Hvornår skal man leje bil?
Generelt kan det godt betale sig at leje bilen i god tid. Specielt hvis du skal bruge bilen i højsæson er det vigtigt at være ude i god tid. Alt efter hvilket udlejningsfirma man bruger (læs betingelserne før du booker bilen, for det er forskelligt fra firma til firma), kan man afbestille og få hele beløbet refunderet op til 48 timer før billejens start.
Det var altså vores gode råd til billig billeje i USA. En lang smøre, men der er samtidig også mange ting at være opmærksomme på 😉 I kan finde endnu flere gode råd om roadtrips og billeje HER, hvor vi har samlet en lang række do’s and don’ts når man er på roadtrip.
Hvis I har nogle tips, så skriv dem endelig i kommentarfeltet! Måske vi kan samle et helt indlæg med jeres gode råd?
Dette indlæg indeholder affiliate-links
4 kommentarer
Virkelig godt indlæg!
Vi ville spare os hotel udgifterne og leje et motorhome eller lignende. Men som i skrev, så er det bare virkelig upraktisk, især fordi man er for lang/tung/høj til nogle strækninger i USA. Så vi besluttede os for at leje en campervan (http://www.escapecampervans.com). Vi var simpelthen så glade for den, selvom den midterste model lige var lille nok til vores halvanden måned. Næste gang vi skal på roadtrip bliver det helt sikkert til en campervan igen, bare den store model.
Dejligt at du kan li’ det, Theresa!
Og virkelig spændende at høre om hvordan I har været på roadtrip. Det er nemlig lidt upraktisk med de almindelige motorhomes, men sådan en campervan som du linker til, ser virkelig også hyggelig ud! Vi kiggede lige lidt på (bare for sjov, for der er desværre ikke nogen roadtrip indenfor den nærmeste fremtid…), og umiddelbart virkede det lidt dyrere end med bil og hotel. I hvert fald da vi regnede ud fra vores budget i efteråret med billeje og gennemsnitlig hoteludgifter. Benzinen er selvfølgelig også dyrere med en campervan end almindelig bil, men hold op hvor ser det altså hyggeligt ud! 😀
Måske vi skulle havde regnet lidt mere på det inden vi lejede den, det vil jeg huske til næste gang! 😉 Vi lejede den gennem kilroy.dk. Om det gør det billigere eller dyrere ved jeg ikke, men sådan var vi i hvert fald sikre på at vi havde styr på det hele.
Hyggeligt var det i hvert fald og vi kan klart anbefale det! Og så var det en virkelig god måde at komme i kontakt med de lokale på, de skulle lige høre hvad det var for en sjov bil vi kørte rundt i 😉
Det er selvfølgelig også to forskellige oplevelser 🙂 Det lyder super hyggeligt med en campervan, og jeg gad også godt prøve det på et tidspunk – ikkr nødvendigvis i USA, Australien kan også gå an 😉 Kunne godt forestille mig at det kan noget at snakke om, når man kom kørende i sådan en fin bil – det lyder som en oplevelse 😄