Da vi stadig var ude at rejse, viste vi vores kameraudstyr frem. Dengang lovede vi vidst også en gennemgang af hvordan vi redigerer vores billeder og også hvordan vi tager billeder på manuel. Well, tiden gik, og vi havde travlt med at opleve og skrive om oplevelserne, så det blev ikke til noget med billederne. NU bliver det til gengæld til noget! For et års tid siden begyndte jeg at redigere billederne i Adobe’s program Lightroom. Før det brugte jeg Picasa, men efter vi skiftede til et kamera, der også kan skyde billeder i raw-format, er jeg blevet ret glad for at redigere i Lightroom, hvor man kan lidt mere. Og så er det også bare lidt sjovere at bruge et bedre program, når kameraet også er godt. Selvfølgelig vil jeg allerhelst gerne tage perfekte billeder fra starten, som ikke behøver redigering, men det sker godt nok sjældent 😉
Det skal lige siges, at jeg jo overhovedet ikke ekspert i at tage billeder eller redigere dem. Jeg synes bare det er rigtig hyggeligt, og jeg vil gerne blive bedre hele tiden. Jeg har altså slet ikke noget at have det i, andet end at det er en interesse 😉 Haha. Der er garanteret en anden og bedre måde at redigere billeder på, men jeg håber alligevel I kan bruge min fremgangsmåde til et eller andet – og hvis I har nogle gode råd eller tips, så skriv endelig!
Der er nogle overordnede ting jeg kigger efter, når jeg redigerer mine billeder, og dem tænkte jeg, at jeg ville skrive lidt om i det her indlæg. Det giver nok ikke så meget mening at vise hvordan jeg redigerer billederne i Lightroom, da vi nok allesammen bruger forskellige programmer. Istedet har jeg fundet eksempler frem, så I kan se fremskridtet fra hvert redigeringspunkt. Som hovedregler er der tre ting jeg kigger på: opsætning af billedet (beskæring og hældning), lyset (hvidbalance og lukketid bl.a.) og farverne (kontrast, farvemætning osv.).
Ingenting
Eksempel 1: Det første billede er fra pariserhjulet i Chicago. Det er det originale uden jeg har gjort noget som helst ved det. Personligt synes jeg det er alt for lyst, farverne er ikke helt skarpe, og så er der nogle elementer i billedet der irriterer mig, som jeg tænker skal beskæres væk.
Eksempel 2: Det næste billede er taget ved baseball-kampen i New York. Her er det måske lidt nemmere at se hvad jeg har redigeret, når vi når længere ned i processen, end med billedet ovenfor. Ved det her billede, synes jeg hældningen er lidt off, og billedet virker også lidt orange og undebelyst.
Hældning og beskæring
Eksempel 1: Som regel retter jeg altid billedet op. Jeg har ofte svært ved at finde ud af hvilke linjer jeg skal holde mig til i billedet. Denne gang valgte jeg stolperne i pariserhjulet fremfor selve Chicagos skyline helt bagerst i billedet. Og så har jeg også valgt at beskære noget af det øverste væk, samt samlet billedet lidt mere ved at beskære det til højre.
Eksempel 2: Jeg har beskåret billedet en smule i venstre side, samt ændret lidt på hældningen. Jeg har lidt svært ved at finde ud af hvilke linjer jeg skal gå efter i billedet, men valgte at fokusere på isen, som er motivet.
Hvidbalance, lukketid og kontrast
Eksempel 1: Lige i det her billede var hvidbalancen egentlig ikke så slem, men ofte plejer jeg at ændre det ved billeder der enten er for gule eller for blå. Lukketiden har jeg sat en smule ned, for at undgå at billedet er så lyst. Det er virkelig en af de redigeringsmuligheder jeg er blevet glad for efter vi er begyndt at tage billeder i raw. Og så har jeg også tilføjet lidt mere kontrast.
Eksempel 2: Jeg har lysnet billedet og ændret hvidbalancen, så det ikke længere synes så gult i det. Jeg synes det hjalp lidt, fordi det ikke længere ser så tungt og mørkt ud.
Farver
Eksempel 1: Til sidst i redigeringsprocessen plejer jeg også at gøre farverne lidt mere tydelige og skarpe. Her har jeg skruet op for den grønne og blå, som nok bedst kan ses i hhv. parken, vandet og skylinen.
Eksempel 2: Jeg har skruet lidt op for farverne, for at gøre billedet lidt skarpere – og fordi der var så mange fine farver i billedet. Det er nok ikke så tydeligt at se, når man ikke har billederne lige op ad hinanden, men mon ikke forskellen kan ses bare lidt.
Selvfølgelig er det forskelligt fra billede til billede hvordan jeg redigerer, men de ting jeg har nævnt her, er som regel de ting jeg kigger først på, når jeg redigerer billeder. Andre gange tilføjer jeg lidt skygger, visker den sorte farve lidt ud og lignende.
Hvis nogle af jer bruger Photoshop, har både Emma Martiny og Acie i øvrigt før samlet nogle tips til redigering af billeder. Se dem HER og HER.
Hvordan redigerer I jeres billeder? Jeg gad godt lære at bruge Photoshop, men jeg synes allerede Lightroom trak lidt tænder ud, da jeg skulle lære det at kende 😉
English: Some examples of how we edit our photos. I usually look at the composition of the photo, then the white balance and in general the lights and contrast in the photo. Lastly I edit the colors – try to sharpen and deepen the color balance in the photo. Preferably I use Lightroom, and since we early last year began shooting our photos in raw, I really feel we’ve improved the quality of our photos.
8 kommentarer
Tak for dine tips! Ville også ønske at jeg var bedre til photoshop (:
Velbekomme, Camilla! Jeg gad altså også godt være en haj til Photoshop, men desværre – det kræver nok også at jeg øver mig som det mindste, haha 😉
Cool med sådan en guide 🙂 jeg bruger bare Picasa. Gad også godt være en haj til Photoshop eller måske bare kunne bruge Lightroom. Ved bare ikke lige, hvor jeg skulle finde tiden til at sætte mig ind i det selv OG holde det ved lige 😀
Dejligt at du synes om den, Tina! Picasa er altså også et godt udgangspunkt – det har jeg også brugt i flere år, før Anders fik mig overbevist om (og overtalt til) at jeg kunne forsøge mig med Lightroom. Men ja, jeg kan godt se at det lige kræver noget tid og vedligehold 😉
Jeg har altid brugt photoshop, det var virkelig svært i starten og rigtig frusterende! Jeg anede ikke hvad de forskellige funktioner skulle bruges til osv. men nu er jeg ret glad for det 🙂 Jeg tænker meget over mine billeder før jeg tager dem, så der ikke skal redigeres så meget, men i starten kunne jeg overhovedet ikke finde ud af at bruge mit spejlrefleks ordentligt….men nu synes jeg egentlig, at jeg har rimelig godt styr på tingene. Jeg plejer at redigere hvidbalance, skæve horisontlinjer/beskære, tilføje kontrat/farver og ændre på lys/skygge 🙂
Jeg kan virkelig godt forestille mig, at det må være frustrerende i starten, når man lige skal lære det at kende! Specielt når der er så mange funktioner og muligheder. Men fedt at høre at du er blevet glad for det nu! Jeg gad virkelig godt forsøge mig med det, men måske jeg lige skulle vente lidt, for jeg føler først jeg er blevet helt tryg med Lightroom for nogle måneder siden, haha.
Jeg tror helt sikkert også man bliver en bedre fotograf af at sætte tid af til redigeringen, fordi man så kan se hvad der skal ændres og så videre, som man så allerede kan forsøge at ændre når man tager billedet, som du skriver. Tror i hvert fald man bliver mere opmærksom på hvad man søger i et billede, når man også bruger tid på efterbehandlingen 🙂
Helt sikkert! Billederne bliver også bare lidt bedre med lidt efterredigering, lidt mere kontrast og mere farve er altid lækkert 😉
Det har du helt sikkert ret i 😀 Det svært lige at undgå lidt ekstra kontrast og farve, når man nu har muligheden!