Det kan være ret svært at overskue hvornår det er bedst at booke billetter til sin rejse, og selvom vi efterhånden har været afsted nogle gange med forskellige destinationer, så har vi altså stadig ikke helt gennemskuet hele flybillet-junglen. Alligevel er der nogle mønstre i vores rejsebookings, og dem jeg tænkte jeg at jeg ville dele her. Det er selvfølglig individuelt hvad man har det bedst med: om hele rejsen er planlagt på forhånd eller om man kan overskue at tage tingene lidt som de kommer. Vi har taget udgangspunkt i det vi har gjort de gange vi har været afsted og derfra delt det op i transport, overnatning og andet praktisk 🙂
Transport
- Flybilletter fra Danmark til selve destinationen booker vi som regel nogle måneder i forvejen – gerne mindst tre måneder. Når det er uden for Europa plejer der at være penge at spare, når man booker det i god tid. Illustrationen nedenfor er godt nok hvis man rejser fra USA, men tiderne er alligevel nogle meget gode pejlemærker man også kan bruge når man skal booke fra Danmark.
- Indenrigsflyvninger har vi tidligere bare booket som det kommer. I Vietnam fløj vi nogle enkelte gange rundt, og prisen var i forvejen så lav, at det ikke betød så meget om vi bookede det i god tid eller dagen før. Samtidig gav det os også en fleksibilitet, da vi ikke vidste hvor og hvornår vi ville være de forskellige steder.
- Billeje i USA har vi to ud af tre gange reserveret hjemmefra inden vi tog afsted – den ene gang hvor det ikke var helt planlagt, reserverede vi nogle dage i forvejen. Priserne er dog her billigere når man er i bedre tid (omkring nogle måneder). I øvrigt er der fuld returret på billeje der hvor vi har bestilt alle gange. Vi har skrevet mere om billeje i USA her.
- Generel transport med bus og tog rundt i det pågældende land har vi sjældent reserveret og blot undersøgt hvor og hvornår busser og tog afgik samt skrevet vores slutdestination op (det kan være lidt svært at huske det cambodjanske navn på et stoppested…).
Overnatning
- Hotelovernatninger booker vi for det meste kun til starten af rejsen, så vi har omkring to-tre overnatninger når vi lander. Ellers tager vi det som det kommer. I USA oplevede vi kun problemer med at finde overnatning nogle få gange, men i sidste ende fandt vi altid en løsning, selvom vi ikke havde reserveret noget på forhånd. Nogle gange brugte vi også Airbnb, hvor vi så reserverede nogle dage eller omkring en uge længere fremme. Vi vil helst ikke være bundet af at skulle nå en bestemt destination på et bestemt tidsmål, og da det ikke viser sig at være mere bøvlet eller mere dyrt at tage overnatningerne efterhånden som rejsen skrider frem, så fungerede det fint for os sådan 🙂 Da vi var i New York havde vi dog reserveret en uge igennem Airbnb, da overnatning er dyrere der end andre steder, og fordi det var i højsæson, hvilket man skal huske at tage højde for.
- Der er desuden gode penge at spare, hvis man booker via denne her hjemmeside. Vi har prøvet det én enkelt gang i USA, hvor vi ville reservere nogle flere overnatninger i træk i LA, da Anders havde fødselsdag da vi var der. Hele pointen med hjemmesiden er at man ikke ved hvilket hotel man ender med at få før man har betalt. Det er nemlig en måde for de lidt større hotelkæder at få fyldt hotellet op på, så de ikke har tomme værelser. Vi prøvede som sagt lykken, og det endte med at vi boede en uges tid på Hilton i Costa Mesa ved LA. Det var helt sikkert en oplevelse, og prisen svarede nogenlunde til hvad vi ellers havde betalt for moteller rundt omkring. Ulempen var dog at vi både skulle betale ekstra for morgenmad, parkering og internet.
Andet praktisk
- Rejseforsikring sørger vi altid for at få i hus når vi bestiller flybilletter, da billetterne så er dækket af afbestillingsforsikringen som har været inkluderet i vores rejseforskring.
- ESTA til USA skal bestilles i god tid i forhold til indrejse, da man skal godkendes i forvejen. Det samme gælder visa til andre lande. Vi valgte at få visa til Vietnam hjemmefra, så vi havde én måned i stedet for de 14 dage man får automatisk ved indrejse, og ved de andre lande (Cambodja, Thailand, Malaysia og Costa Rica) har vi bare fået visa ved indrejse.
- Vaccinationer er selvsagt vigtigt også at tjekke inden man tager afsted. Når vi tager til Sydamerika skal vi have suppleret med gul feber-vaccinen, men vi har endnu ikke fået bestilt tid.
- Ture som bestigning af Machu Picchu og lignende samt dykning er også ting vi skal have/har bestilt hjemmefra. Turen til Machu Picchu har vi endnu ikke bestilt, men det regner vi med at gøre snart. Vores dykkercertifikat som vi tog i Malaysia, bestilte vi også hjemmefra, så vi var sikre på at det både var et godt sted og at der var plads. Man skal altid være opmærksom på de oplevelser der har begrænsede pladser. F.eks. bliver der kun udstedt et begrænset antal tilladelser til at dykke ved Sipadan, så der skal man bestille i god tid for at være sikret pladser.
Det var vidst det. Generelt prøver vi ikke at planlægge for meget når vi tager afsted, men der er selvfølgelig nogle ting, som man skal undersøge inden, fordi der kan være lang ventetid og andre ting der gør at man ikke bare kan nøjes med at bestille det ved ankomst.
English: It can be hard to find your way through the jungle of booking tickets for your future travels. Last week I found this illustration here that gives a good overview of when to book tickets for your travels. Unfortunately it’s only from the U.S., but from our experiences the time set for best prices are also relevant from Europe.
2 kommentarer
Tak for et nyttigt indlæg 🙂
// Liselotte
Dejligt at du kan bruge det, Liselotte! 😀