Jeg har tidligere snakket noget om noget feltarbejde jeg skal lave mens vi er afsted, og måske det er på tide at uddybe hvorfor, hvordan og hvorledes. Jeg blev jo bachelor i Europæisk Etnologi i juni, og jeg har valgt at tage direkte videre på kandidaten, men dog i en lidt anden rækkefølge end den oplagte.
På Etnologi er der to oplagte kandidater at vælge efter bacheloren; klassisk eller projektorientet (sådan kort fortalt). Jeg har valgt den klassiske, hvor man det første år normalt starter ud med teorifag og generelle etnologiske fag, hvor det andet år er tilvalg og speciale. Da en af mine allerbedste uni-oplevelser fagmæssigt var et fag med meget feltarbejde, begyndte jeg dog at undersøge muligheden for at vende op og ned på den oplagte studiestruktur på kandidaten og tage afsted for at lave feltarbejde som det første. Efter en masse mails frem og tilbage, søgning efter vejleder og efterføgende snak med min vejleder, er det lykkedes mig at starte kandidaten med et enkelt tilvalgsfag, som hedder Etnologisk Projekt, hvor man skal indsamle noget feltarbejde og senere aflevere en opgave.
Det ene skridt tog det andet, så det endte altså med at vi tog på en længere rejse, hvor jeg så er tilmeldt faget mens vi er afsted. Der er ingen undervisning tilknyttet – det er kun mig selv, der vælger tekster til pensum, undersøger, kontakter mulige informanter og altså indsamler feltarbejde (og selvfølgelig skriver opgaven når den tid er 😉 ).
Det er først her i Bolivia jeg for alvor er begyndt på mit feltarbejde – jeg har nemlig valgt at fokusere på Claus Meyers restaurant Gustu i La Paz, og uden at gå i for mange (nørdede og teoretiske) detaljer, så kommer jeg umiddelbart til at fokusere på noget boliviansk madkultur og madturisme i kontrast til Danmark.
Jeg har fået stablet nogle interviews på benene, som skal laves i dag, og vi har også vandret byen rundt for at observere og jeg ved ikke hvad. Og så har jeg forsøgt at læse op på den bolivianske historie, hverdagslivet, madkulturen og så videre. Vores besøg på Gustu i lørdags var derfor også helt og holdent i feltarbejdets tjeneste 😉 Vores oplevelse på restauranten kan I læse meget mere om HER. Det er i øvrigt også på grund af mit feltarbejde at vi bliver så lang tid i La Paz før vi tager videre i Bolivia. Resten af vores tur både i Bolivia og i USA kommer derfor også til at være præget af projektet, så der kommer helt sikkert nogle studiedage, hvor der skal transkriberes, læses og analyseres. Sådan var dagen faktisk i går, hvor jeg havde travlt med at lave interviewguides og forberede dagen i dag. Heldigvis har jeg november og december når vi kommer hjem til at få skrevet opgaven.
Fordi jeg har valgt kun at tage et enkelt fag nu, betyder det også at jeg i princippet er deltidsstuderende og at jeg derfor allerede har forlænget min kandidat med et halvt år. Men ærlig talt, så har jeg slet ikke travlt med at blive færdig. I januar regner jeg med at starte i praktik, og derefter mangler jeg så kun et års grundfag på kandidaten samt specialet. Ret vildt og lidt uhyggeligt at det er så tæt på?! Anyways, jeg håber hele den lange smøre gav mening, ellers er I mere end velkomne til at stille spørgsmål 🙂
Og af ren nysgerrighed: Hvad læser I/arbejder med? Det kunne være meget sjovt at høre!
English: While we’re in La Paz, I’m doing fieldwork for a project on my master’s degree in European Ethnology. It’s so exciting, and I’m really happy that it was possible to bring my studies with us on our travels.
18 kommentarer
Kære Laura
Det lyder rigtigt spændende, det du er i gang med. Jeg synes, det er helt oplagt at udnytte Claus Meyers projekt, når han nu har startet det op i Bolivia og det lyder som en god ide han har med det. Det vil gavne mange mennesker dernede/ude. Det er bare så dejligt, at der i dag er de muligheder I har. Verden er jo blevet utrolig “lille” i forhold til, hvad den var, da vi havde din/jeres alder.
Ja, du er ved at være uhyggelig tæt på kandidaten :o) Det er en god tanke.
Det er også rart og trygt for os, at vi kan følge med her på bloggen.
Kære Birte!
Dejligt at I også synes det er spændende. Det er nemlig et rigtig vildt og interessant projekt Claus Meyer har startet op. Vi er netop ved at gøre klar til at tage ud til restauranten nu, og jeg er godt nok spændt på hvad dagen ender med og at høre meget mere om projektet.
Ja, det er med at udnytte at verden er så tilgængelig 🙂
Hils Robert og pas på jer selv! Det er dejligt at I følger med her på bloggen 🙂
Kram
Jeg arbejder som redaktør i magasinbranchen. Og om ganske kort tid skal jeg 4 uger til Sydamerika med start i La Paz, så jeg nærlæser alle dine indlæg om det for gode tips og råd 🙂
Ej hvor sjovt! Hvor skal du rejse hen udover La Paz? Det er virkelig så spændende her, og La Paz har virkelig meget at byde på. Vi er i hvert fald slet ikke færdige med at udforske byen 😀 Du må endelig sige til hvis du har nogle spørgsmål!
Vi er også VILDT spændte! Ingen af os har været i Sydamerika, så det bliver fedt at opleve noget helt nyt. Vi starter i La Paz et par dage og skal derefter lidt nordpå og have nogle dage i Amazonas, hvor jeg skal forsøge at blive gode venner med edderkopper og slanger.
Så tilbage til La Paz og ned til saltørkenen og videre ind i Chile, hvor vi skal være i San Pedro de Atacama. Efter det kører vi til Salta i Argentina nogle dage og derfra videre til Puero Iguazu en lille uges tid. Derfra flyver vi til Buenos Aires, hvor vi skal være nogle dage, og så flyver vi hjem. Og så er der gået 4 uger 🙂
Vi har hjemmefra planlagt transport og hoteller, fordi vi skal nå rimelig langt på 4 uger, og ingen af os taler spansk, så det giver ro at vide, der er styr på de ting hjemmefra. Så har vi friheden dernede til bare at lave det vi har lyst til.
Har I oplevet nogen problemer med højden i La Paz?
Hold op hvor lyder det som en fantastisk tur I har i vente!! Jeg er helt ærgerlig over at vi kun kan nå at besøge Peru og Bolivia i denne omgang, men heldigvis er det også to fantastiske lande. God ide at booke hjemmefra 🙂 Det skal I nok blive glade for når I står der! Vi snakker heller ikke spansk, og det har godt nok givet nogle udfordringer, men vi er da kommet så langt, hehe. Det kan i hvert fald anbefales at øve tallene op til 20 hjemmefra og de mest almindelig gloser 😉 Så er man i hvert fald et godt stykke på vej!
Mht. højden så har vi haft lidt problemer. Flyver I direkte til La Paz? For så skal I nok sætte de første dage af til at vænne jer til højden og drikke coca-the 😉 Vi har taget stigningen i et nogenlunde tempo og startede med Arequipa i Peru, som var omkring 2400 m, derefter Cusco, som var 3400 m, og nu er vi i La Paz på 3600 m. Jeg kan ikke gå 100 meter uden at blive forpustet og at komme op ad trapper er et helvede. Når jeg rejser mig for hurtigt, føles det næsten som om jeg skal besvime – MEN vi har ikke mærket andet end kvalme og hovedpine i Arequipa og lidt i Cusco. Anders’ kammerat, som vi pludselig mødte den anden aften her i La Paz, fortalte at han ofte fik næseblod, da han kom til byen, så det er forskelligt hvordan ens krop reagerer. La Paz er i øvrigt også en meget bakket by – det går opad uanset hvilken vej du skal nærmest – så det er en hård by at komme rundt i i denne her højde. Længe leve billig taxa 😉
Jeg håber i hvert fald at I får en fantastisk tur! Hvornår skal I afsted?
Ja, vi lander i La Paz, så vi har ikke mulighed for at stige langsomt. Vi må bare tage det som det kommer og drikke en heeeel masse vand på flyet og få hvilet. Og så har vi nemlig et par dage, hvor vi ikke skal noget, før vi skal på jungleeventyr, så vi kan vænne os lidt til højderne.
Vi rejser fra København den 4. september.
Vi har helt bestemt også tænkt os at besøge Gustu, det lyder helt fantastisk. Hvordan er prisniveauet?
Og er der andre ting i La Paz, I kan anbefale at opleve?
Ja, så er der ikke andet for end at tage det stille og roligt de første par dage 😉 Håber ikke det giver for store problemer! Jungleturen lyder virkelig også spændende. Vi er faktisk lidt i tvivl om vi tager videre rundt i Bolivia eller om vi skal blive i La Paz, men hvis vi ender med at blive, er vi faktisk i La Paz indtil midt september 🙂
Prisniveauet på Gustu er heldigvis til at overskue. For to 5-retters-menuer med vand, to non-alcoholic drikkevarer, fire øl, snacks og to cocktails kom vi af med cirka 800 DKK. Og det er bestemt ikke urimeligt. Vi spiste faktisk frokost der i går, og deres lama og kanin er simpelthen SÅ god, men de er desværre ikke en del af 5-retters-menuen.
Vi har indtil videre ikke været så meget rundt i La Paz, men det skal vi i hvert fald de kommende dage. Vi tog turen op til et udsigtspunkt i mandags, hvor der var en virkelig flot udsigt over hele byen og bjergene omkring. Det er gratis, og fra hvor vi bor tog det omkring en halv time (fordi det bare går op af). Vi gik, fordi vi bor lige ved siden af, men det er i hvert fald et besøg værd (Mirador KilliKilli i Miraflores).
Fedt, tusind tak for info! Jeg skriver løs, hvis jeg kommer på flere spørgsmål, og så følger jeg ellers med herinde for at se, hvad I oplever.
Det skal du være velkommen til! Et andet godt tip i øvrigt – pas på med at spise for meget til aftensmad. Vi spiste et solidt aftenmåltid den første aften i Cusco, og det fortrød vi ret hurtigt 😉
Det lyder spændende! Og hvor er det fedt, at du fik det hele til at lykkes for dig at rykke rundt på rækkefølgen i din uddannelse.
Jeg skal begynde på Language and International Studies, English på AAU d. 1. september, og jeg glæder mig helt vildt meget til at komme i gang!!
Det er virkelig også spændende 😀 Jeg er så glad for at det kunne lykkes at rykke rundt på det hele! Og hvor lyder dit studie også super spændende 😀 Rigtig god fornøjelse og studiestart, Laura 😀
Årh hvor fedt manner! Jeg læser psykologi (som du nok ved) og regner med at udskyde min bachelor med et halvt år, så jeg skriver i efteråret 2015 fremfor om et halvt år, for jeg har sgu heller ikke travlt.
Ih, jeg glæder mig selv så meget til at komme i praktik, så jeg ser frem til også at høre mere om din praktik :)!
Det er SÅ fedt 😉 Åh, psykologi var virkelig også højt på min liste (mit snit var bare ikke så højt, haha). Og god ide med BA’en. Der er ingen grund til at skynde sig igennem det, når man ikke har travlt med at blive færdig. Desværre spænder den nye studiereform bare lidt ben for bange =/
Jeg håber det lykkedes med en praktikplads. Søger allerede ihærdigt nu! 😀 Tager du praktikken på BA’en? 🙂
Det lyder som et utroligt spændende projekt. Og fedt at kunne rejse og lave feltarbejde og studier samtidig. Hvad vil du gerne være når “du bliver stor”, altså udover selvfølgelig kandidaten – hvad er drømmejobbet 🙂 ?
Jeg har læst lidt af hvert, hvilket betyder jeg nu har både en bachelor (erhvervsøkonomi og filosofi), en kandidat (human ressource management) og en HD (regnskab og økonomistyring) færdiggjort – men nu er jeg også helt færdig med skole (tror jeg 😛 )
Jeg synes virkelig også at det er spændende 😀 Og jeg er så glad for muligheden og al den erfaring jeg får med hjem fra det. Åh, det er et godt spørgsmål. Jeg gad rigtig godt bevæge mig i retning af noget PR og kommunikation, og det er også i den retning jeg søger praktik. Så håber jeg bare at det lever op til forventningerne 😉
Og hold op hvor har du da efterhånden også meget viden med i bagagen! Virkelig spændende! Hvad arbejder du med nu egentlig? Det er virkelig noget af et cv du har samlet dig sammen.
Ellers så giver praktikken dig i al fald en mulighed for at få det testet. Nogen gange er der langt fra studie til virkelighed og andre gange er virkeligheden præcis ligesom man havde forestillet sig. Kan huske at der på mandens mins studie var flere der kom i praktik med det de troede de skulle lave efter studiet, hvor de indså at det var det ikke lige, og derfor måtte tænke i lidt andre baner mht resten af deres studie.
Mens jeg har læst HD har jeg arbejdet i en regnskabsafdeling (og det gør jeg stadig), så man kan vist sige at min indre talnørd vandt til sidst – jeg havde svært ved at vælge mellem det bløde og det hårde, særligt da jeg skulle vælge kandidat. Når det så er sagt, så er jeg rigtig glad for min arbejde og at jeg lavede det skift fra HR til regnskab, men jeg er også glad for at have det andet i bagagen, særligt filosofien, for det har givet mig en anderledes måde at tænke på (hvis det giver mening? )
Det har du ret i 🙂 Jeg håber også at den kan pejle mig i retning af hvad jeg kan og vil med min etnologiske baggrund. Kunne godt forestille mig at der var mange der fik et chok når de skulle omsætte teori til virkelighed, men om ikke andet har man forhåbentlig gjort sig en erfaring og lært noget fra det. Jeg krydser bare fingre for at det smertefrit for mig 😉 Haha.
Hold da op, det er virkelig spændende hvordan du er endt hvor du er nu. Også at du har været så vidt rundt omkring de hårde og bløde fag, som du skriver. Det giver helt bestemt mening at have den filosofiske baggrund i bagagen. Kan godt forestille mig at man tænker lidt anderledes end i nogle situationer, end dem der kun har en ren tal-baggrund 😉